STEPPED SQUARE

Regeneration of Theatrou Square, Athens -GR
Ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου, Αθήνα

Distinction in architectural competition, 2010
Τιμητική διάκριση σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, 2010

Architects: Panos Dragonas, Varvara Christopoulou
Αρχιτέκτονες: Πάνος Δραγώνας, Βαρβάρα Χριστοπούλου
Associates: Konstantina Karampini, Tsampika Manou, Georgia Syriopoulou
Συνεργάτες: Κωνσταντίνα Καραμπίνη, Τσαμπίκα Μάνου, Γεωργία Συριοπούλου  

Ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου, Αθήνα / Regeneration of Theatrou Square, Athens

A stepped floor is created which follows the street slope across the whole intervention area. The scaling of height differences from 2.5 to 40cm determines the circulation areas of pedestrian and vehicles, following the logic of "shared space", while defining the sitting areas and green spaces.
Κύρια συνθετική ιδέα είναι η δημιουργία ενός βαθμιδωτού δαπέδου το οποίο ακολουθεί την κλίση του δρόμου σε όλη την περιοχή μελέτης. Η κλιμάκωση των υψομετρικών διαφορών από 2.5 έως 40εκ. καθορίζει την οργάνωση των χώρων κίνησης των πεζών και των οχημάτων τροφοδοσίας, ακολουθώντας τη λογική του “shared space”, ενώ ταυτόχρονα οριοθετεί τους χώρους στάσης και τις επιφάνειες φυτεύσεων.

Διαγράμματα οργάνωσης δημόσιου χώρου / Diagrams of public space layout Λεπτομέρειες τομών του βαθμιδωτού δημόσιου χώρου / Section details of the stepped public space

The central area remains empty and retains the characteristics of a typical Mediterranean urban square. The central space in front of the Diplareios School remains empty, so that to highlight the most important building in the area. People may sit on tiers at both sides of the square.
Ο κεντρικός δημόσιος χώρος διατηρεί τα χαρακτηριστικά μιας τυπικής μεσογειακής αστικής πλατείας. Η βασική χάραξη αφήνει κενό τον μεγάλο χώρο εμπρός από τη Διπλάρειο Σχολή, αναδεικνύοντας το πιο σημαντικό κτήριο της περιοχής. Οι χώροι στάσης διαμορφώνονται ως χαμηλές κερκίδες εκατέρωθεν της πλατείας..

Κύρια συνθετική ιδέα είναι η δημιουργία ενός βαθμιδωτού δαπέδου το οποίο ακολουθεί την κλίση του δρόμου / A stepped floor is created which follows the street slope Η βασική χάραξη αφήνει κενό τον μεγάλο χώρο εμπρός από τη Διπλάρειο Σχολή / The central space in front of the Diplareios School remains empty, so that to highlight the most important building

The stepped floor is made of mosaic using gravels of different type, size and color. The gravel mosaic is interrupted by zones of dry shrub vegetation.
Το βαθμιδωτό δάπεδο διαμορφώνεται ως ένα μωσαϊκό από αδρανή διαφορετικού τύπου, μεγέθους και χρώματος. Το γαρμπιλομωσαϊκό διακόπτεται από ζώνες ξερής θαμνώδους βλάστησης της Αττικής γης.

Κάτοψη πλατείας Θεάτρου / Theatrou square plan layout Οι χώροι στάσης διαμορφώνονται ως χαμηλές κερκίδες εκατέρωθεν της πλατείας / People may sit on tiers at both sides of the square

The project proposes the recycling of the existing security shutters, which are all covered by graffiti, in order to create sliding sunshades for the adjacent buildings.
Η μελέτη προτείνει την ανακύκλωση των υφιστάμενων ρολών, που είναι στο σύνολο τους καλυμμένα από graffiti, δημιουργώντας συρόμενα σκίαστρα για τα κτήρια της περιοχής.

Η μελέτη προτείνει την ανακύκλωση των υφιστάμενων ρολών που είναι στο σύνολο τους καλυμμένα από graffiti / The project proposes the recycling of the existing security shutters Όψη οικοδομικών τετραγώνων που περιβάλλουν την οδό Θεάτρου / Façade of urban block at Theatrou street