MARKOPOULO

Regeneration of Dimosthenis Sotiriou Square, Markopoulo -GR
Πλατεία Δημοσθένη Σωτηρίου, Μαρκόπουλο

1st Prize in architectural competition, 1998
1ο βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, 1998

Architects: Panos Dragonas, Varvara Christopoulou
Αρχιτέκτονες: Πάνος Δραγώνας, Βαρβάρα Χριστοπούλου  

Πλατεία Δημοσθένη Σωτηρίου, Μαρκόπουλο / Regeneration of Dimosthenis Sotiriou Square, Markopoulo

Until the late 1990s, Markopoulo was a junction town between Athens and the coastal zone of Mesogeia. The construction of the new airport, Athens ring-road, and Olympic Equestrian Centre, led to the overall development of the area. The conversion of the rural settlement into a modern urban center took place without addressing the growing needs. Public space was compromised by conflicting programmatic elements (intense traffic nuisance, commerce, entertainment), and was thus unable to serve as a space of meetings and leisure.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Μαρκόπουλο ήταν κόμβος ανάμεσα στην Αθήνα και την παραλιακή ζώνη των Μεσογείων. Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου, της Αττικής οδού και του Ολυμπιακού ιπποδρομίου, ενθάρρυναν τη γενικότερη αναβάθμιση του Μαρκόπουλου. Η μετατροπή του αγροτικού οικισμού σε σύγχρονο αστικό κέντρο έγινε δίχως να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες. Ο δημόσιος χώρος ήταν επιβαρημένος από αντιμαχόμενα προγραμματικά στοιχεία (έντονη κυκλοφοριακή όχληση, εμπόριο, ψυχαγωγία), και αδυνατούσε να λειτουργήσει ως κέντρο επικοινωνίας και αναψυχής.

Μια ευέλικτη πλατεία που προσαρμόζεται στις διαφορετικές απαιτήσεις των κατοίκων / A flexible square capable of adapting to the different demands of the residents width= Πλατεία Δημοσθένη Σωτηρίου, Μαρκόπουλο / Regeneration of Dimosthenis Sotiriou Square, Markopoulo Κάτοψη πλατείας Δημοσθένη Σωτηρίου στο Μαρκόπουλο Αττικής / Plan of Dimosthenis Sotiriou Square at Markopoulo, Attica

The design proposal aims to create a flexible square capable of adapting to the different demands of the residents. The plan layout restores the connection of the church with public space. The landscaping includes a linear square, measuring 90 X 12 meters, which remains vacant so that it can be used for temporary and improvised events. The linear square is surrounded by inclined surfaces that define transitional spaces and sitting areas.
Στόχος της πρότασης είναι η δημιουργία μιας ευέλικτης πλατείας που να προσαρμόζεται στις διαφορετικές απαιτήσεις των κατοίκων. Η χάραξη της κάτοψης αποκαθιστά τη σχέση της εκκλησίας με τον δημόσιο χώρο. Η διαμόρφωση περιλαμβάνει μία γραμμική πλατεία, διαστάσεων 90 Χ 12 μέτρων, η οποία παραμένει κενή ώστε να διατηρεί τη δυνατότητα φιλοξενίας διαφορετικών εκδηλώσεων και γεγονότων. Τα όρια της γραμμικής πλατείας διαμορφώνονται από ανάγλυφες επιφάνειες που ορίζουν μεταβατικούς χώρους και γωνιές καθιστικού.

Τα όρια της πλατείας διαμορφώνονται από επικλινείς επιφάνειες που ορίζουν γωνιές στάσης / The square is surrounded by inclined surfaces that define sitting areas Η χάραξη της κάτοψης αποκαθιστά τη σχέση του ναού με τον δημόσιο χώρο / The plan layout restores the connection of the church with public space

The architectural and transportation study was completed in 2002 but was never implemented due to disputes related to the pedestrianization of the town centre.
Η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2002 αλλά δεν υλοποιήθηκε λόγω διαφωνιών της δημοτικής αρχής ως προς την προτεινόμενη κυκλοφοριακή οργάνωση.

Μία γραμμική πλατεία παραμένει κενή ώστε να φιλοξενεί διαφορετικές εκδηλώσεις και γεγονότα / A linear square remains vacant for temporary and improvised events

Civil engineers: Yorgos Dimos, Paris Patsioras. Mechanical engineer: Yorgos Prosgolitis. Transportation engineers: Denco development & engineering consultants.
Πολιτικοί Μηχανικοί: Γιώργος Δήμος, Πάρις Πατσιώρας. Μηχανολόγος Μηχανικός: Γιώργος Προσγολίτης. Κυκλοφοριακή οργάνωση: DENCO ΕΠΕ.

Φωτογραφία μακέτας πλατείας Δημοσθένη Σωτηρίου, Μαρκόπουλο / Model photo of Dimosthenis Sotiriou Square, Markopoulo