PALAIOPANAGIA

Complex of 8 houses at Palaiopanagia, Nafpaktos -GR
Συγκρότημα 8 κατοικιών στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου

Architects: Panos Dragonas, Varvara Christopoulou
Αρχιτέκτονες: Πάνος Δραγώνας, Βαρβάρα Χριστοπούλου
 

The design of the housing complex creates a new identity for the area / Ο σχεδιασμός του συγκροτήματος δίνει νέα ταυτότητα στην περιοχή

Palaiopanagia is a suburb west of Nafpaktos. The broader residential area was transformed during the construction of the Rio – Antirrio Bridge which opened in 2004. Palaiopanagia is a suburban space without identity. Poor infrastructure, lack of urban planning and neo-rustic design have been slowly devouring the seaside landscape.
Η Παλαιοπαναγιά είναι ένα προάστιο δυτικά της Ναυπάκτου. Η ευρύτερη περιοχή γνώρισε έντονη ανοικοδόμηση μετά την κατασκευή της γέφυρας Ρίο - Αντίρριο. Η Παλαιοπαναγιά δεν διαθέτει ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς στην περιοχή κυριαρχεί η αμορφία και απροσδιοριστία των σύγχρονων προαστίων. Η ασάφεια της ρυμοτομίας και η ποικιλομορφία της παραγόμενης αρχιτεκτονικής συνθέτουν έναν χώρο απρόβλεπτο όπου το φυσικό τοπίο σταδιακά υποκαθίσταται από το σύγχρονο ελληνικό ρουστίκ.

Site plan of the new housing complex / Τοπογραφικό διάγραμμα νέου οικιστικού συγκροτήματος Facades of the new housing complex / Όψη νέου οικιστικού συγκροτήματος

The new housing complex includes 8 two-story houses (100-120m2) with private underground parking spaces and gardens. The narrow part of the elongated plot faces the coastal road. All the buildings have been arranged in such a way as to offer a view to the Rio Bridge.
Το νέο οικιστικό συγκρότημα περιλαμβάνει οκτώ διώροφες κατοικίες (100-120μ2) με ιδιωτικούς υπόγειους χώρους στάθμευσης. Οι οκτώ κατοικίες καταλαμβάνουν τέσσερα ξεχωριστά κτήρια αντίστοιχου μεγέθους και αξιοποιούν τη συνολική επιφάνεια του οικοπέδου. Τα κτήρια διατάσσονται με τρόπο τέτοιο ώστε να προσφέρουν θέα προς τη θάλασσα και τη Γέφυρα.

The project includes 8 houses with gardens and underground parking / Το έργο περιλαμβάνει οκτώ κατοικίες με ιδιωτικούς κήπους και υπόγειους χώρους στάθμευσης

The development of the housing complex attempts to create a new architectural identity for the area. The detached buildings are differentiated by their morphological variations, so as to avoid design monotony.
Βασικός στόχος της μελέτης ήταν η διαμόρφωση ενός συγκροτήματος το οποίο να εξασφαλίσει μορφολογική ομοιογένεια και να προσδώσει ταυτότητα στην περιοχή. Η διαφοροποίηση της κάθε κατοικίας από τις γειτονικές μονάδες επιτυγχάνεται χάρη σε ελάχιστες μορφολογικές παραλλαγές.

The buildings are differentiated by their morphological variations / Η διαφοροποίηση της κάθε κατοικίας επιτυγχάνεται χάρη σε ελάχιστες μορφολογικές παραλλαγές.

Civil Engineer: Kostas Geitonas. Construction: Kostas Konistis, Yorgos Papaioannidis.
Πολιτικός Μηχανικός: Κώστας Γείτονας. Κατασκευή: Κώστας Κονιστής, Γιώργος Παπαϊωαννίδης.