GREEN MASK

Vertical Garden, Thessaloniki -GR
Κάθετος κήπος στη Θεσσαλονίκη

Architects: Panos Dragonas, Varvara Christopoulou, in collaboration with Sotiris Theodosopoulos
Hydraulic engineer: Constantine Nikolaou
 

Placeholder image

The green wall was designed as the new façade of a municipal building in Thessaloniki. The vertical garden includes over 800 pots and four kinds of plants watered by a rainwater collected at the rooftop.
Ο κάθετος κήπος διαμορφώνει τη νέα όψη του κτηρίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο νέος πράσινος τοίχος περιλαμβάνει 800 γλάστρες με τέσσερα είδη φυτών τα οποία αρδεύονται από το νερό της βροχής που συλλέγεται στο δώμα.

Placeholder image

The aim of the project is to demonstrate sustainable practices that promote integrated urban water management and raise awareness about the role of sustainable architectural design in tackling climate change. The construction of a green wall over an existing building façade has certain advantages as it improves the micro climate of the building and brings a new aesthetic in public space. The innovation of this project lies in the fact that the green wall is combined with a rainwater collection system from which it is irrigated.
Στόχος του έργου είναι να προωθήσει τα σύγχρονα συστήματα συλλογής βρόχινων υδάτων και να ενημερώσει για τις δυνατότητες του αειφόρου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η δημιουργία ενός πράσινου τοίχου σε μια υπάρχουσα όψη έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα καθώς βελτιώνει το μικροκλίμα και εισάγει μια νέα αισθητική στον δημόσιο χώρο. Η καινοτομία του συγκεκριμένου κήπου αφορά στον συνδυασμό του με το σύστημα συλλογής βρόχινων υδάτων από το οποίο αρδεύεται.

Placeholder image

The living wall has been conceived as a “green mask” which covers the old façade but not its openings. The new steel structure that bears the weight of the vertical garden, remains hidden between the old brick wall and its “mask.” The design of the vertical garden is based on the requirements of the modular Gro-Wall vertical garden system and takes advantage of its individual plant irrigation system. The selection of plants has taken into consideration the local climatic conditions, while the garden layout aims to highlight the variation of colors throughout the year.
Βασική σχεδιαστική ιδέα είναι η δημιουργία μιας «πράσινης μάσκας» η οποία καλύπτει την παλιά όψη αφήνοντας ελεύθερα τα ανοίγματα της. Η νέα μεταλλική κατασκευή η οποία φέρει το βάρος του κήπου, παραμένει κρυμμένη ανάμεσα στην παλιά τοιχοδομή και τη «μάσκα». Ο σχεδιασμός του κάθετου κήπου ακολουθεί τις προδιαγραφές του τυποποιημένου συστήματος Gro-Wall αξιοποιώντας τις δυνατότητες του συστήματος άρδευσης. Η επιλογή των φυτών έχει λάβει υπόψη τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, ενώ ο σχεδιασμός του κήπου στοχεύει στην ανάδειξη των χρωματικών μεταβολών των φυτών κατά τη διάρκεια του έτους.

Placeholder image

The project was commissioned by the Global Water Partnership – Mediterranean(GWP-Med) in the frame of the Non Conventional Water Resources Progamme in Greece (www.gwpmed.org/NCWR) in partnership with the Municipality of Thessaloniki and the “Mission Water” Environmental Programme of the Coca-Cola System in Greece.
The project was funded by The Coca Cola Foundation.
Το έργο ανατέθηκε από την Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) στο πλαίσιο του Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων (NCWR Programme in the Mediterranean, www.gwpmed.org/NCWR) σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» της Coca-Cola στην Ελλάδα.
Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από το Coca Cola Foundation.

Placeholder image

Design: 2017. Construction: 2018.
Associate in architectural supervision: Olga Mantzou. Construction: Finalit Hellas.
Photos: Beetroot design group – Konstantinos Pappas

Drawing silhouettes belong to the cutoutmix collection shared under a CC BY 4.0 license.

Placeholder image Placeholder image